mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Babka cytrynowa z lukrem malinowym

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3249
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_babkacytrynowa_20150823-105154_1.pngBabka cytrynowa z lukrem malinowym bardzo posmakowała Zuzi. Przepis za KWESTIĄ SMAKU. Porcja o wadze 40g ma 3 wymienniki, w tym 2,1 WW i 0,9 WBT. 100g ma 426 kcal.

Składniki na babkę: 

• 4 jajka (w temperaturze pokojowej)

• 200g masła +2g do posmarowania formy

skórka i sok z 1/2 cytryny

skórka i sok z 1 mandarynki

150g cukru

• 1 laska wanilii

• 150g mąki orkiszowej 

• 70g  mąki ziemniaczanej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• do posmarowania formy - 8g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów

Składniki na lukier cytrynowy z malinami:

• 120g cukru pudru

• około 4 łyżek soku z cytryny

• 80 g malin (najlepiej świeżych)

• 1-2 łyżki gorącej wody


Jajka wyjmij wcześniej z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej. Formę na babkę (z kominem pośrodku, o pojemności minimum 2,5 litra i średnicy ok. 22cm) posmaruj masłem i wysyp mielonymi migdałami lub mąką migdałową. Piekarnik nagrzej do 170°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Masło roztop, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudź (ma być ciepłe, letnie). Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodaj ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii. Do drugiej miski przesiej mąkę orkiszową razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Do ubitych jajek dodaj mieszankę mąki i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (możesz przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować). Do ciasta wlej masło i zmiksuj do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylej do przygotowanej formy (ma wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 objętości) i wstawić do piekarnika. Piecz przez 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij i ostudź.

Przygotowanie lukru - cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i wodą. Połową lukru udekoruj ostudzoną babkę. Maliny rozdrobnij w palcach i obłóż polukrowaną część babki. Polej resztą lukru. 

 

Tabela wymienników 

b2ap3_thumbnail_babkacytrynowa_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_babkacytrynowa_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_babkacytrynowa_cal.png

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się