mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Babka z białą czekoladą i amaretti

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 133
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_babkazamaretti2.pngBabka z białą czekoladą i nadzieniem z chrupiącymi ciasteczkami amaretti - pycha. Jeszcze tylko kawka (dla dorosłych) i jesteśmy w raju. Porcja o wadze 60 g ma 4,0 wymiennika, w tym 2,9 WW i 1,1 WBT. 100g ma 385 kcal.

Składniki na ciasto:

• 200 g mąki orkiszowej

• 100 g cukru

• 100 g białej czekolady,

• 125 g masła

• 200 ml mleka

• 2 jajka

• 100 g ciasteczek amaretti + 2 łyżeczki do posypania

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

• ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

• ¾ łyżeczki sody oczyszczonej

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Foremkę wysmaruj tłuszczem.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W małym garnuszku rozpuść masło. Ciasteczka pokrusz. Do dużej miski miski przełóż przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, rozpuszczoną czekoladę, rozpuszczone masło, mleko, jajka i ekstrakt waniliowy i wymieszaj aż do połączenia się składników. Przełóż połowę masy do formy o pojemności 2l. wsyp pokruszone ciasteczka i przykryj jej pozostałą masą. Formę włóż do piekarnika. Wygładź powierzchnię i wstaw babkę do piekarnika na 40-45 minut, chociaż dobrze jest wbić zaostrzony patyczek w środek ciasta po 30 minutach. Kiedy ciasto jest upieczone, a patyczek czysty po wyjęciu z ciasta (oczywiście lepkie nadzienie zostanie na patyczku), odstaw babkę w foremce na 10 minut do ostygnięcia a następnie wyjmij ostrożnie babkę na metalową kratkę. Kiedy całkowicie ostygnie, oprósz ją pokruszonymi ciasteczkami. Smacznego :-)

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_babkazamaretti_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_babkazamaretti_tab2.png

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_babkazamaretti_cal.png

Przepis zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson KUCHNIA PRZEPISY Z SERCA DOMU - troszkę cukru oczywiście mniej :-)

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
0
Oznaczone w: mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 21 luty 2018

Instagram

Kategorie

nauka (104)
u nas (71)
podróże (37)
kuchnia (288)
desery (103)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się