mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Bezy czekoladowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2820
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_bezyczekoladowe.pngPyszne bezy z kawałkami czekolady. Beza o wadze 23 g ma 2 wymienniki, w tym 1,7 WW i 0,3 WBT. 100g ma 410 kcal.

 

Składniki:

• 1 łyżeczka winnego kamienia (tartarus)

• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

• 1 łyżka kakao

• 100 g czekolady 70%, drobno posiekanej

• 220 g białek

• 300 g cukru pudru lub drobnego do wypieków

• 1 łyżeczka octu winnego z białego wina

 

• kakao do posypania

• bita śmietana do podania

• połówka cytryny do posmarowania

 

Rozgrzej piekarnik do 130°C z termoobiegiem. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.

Do niedużej miseczki wsyp kamień winny, mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Osobno wsyp kakao i posiekaną czekoladę.

Wnętrze miski, w której będziesz ubijać białka, natrzyj połówką cytryny, żeby pozbyć się tłustego nalotu. Następnie wlej do niej białka i ubijaj je mikserem do czasu, gdy zrobią się puszyste i zaczną być sztywne. Wówczas zwiększ obroty do średnio dużych, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj, aż masa zrobi się bardzo lśniąca i sztywna. Dodaj kamień winny i mąkę kukurydzianą oraz wlej ocet winny. Miksuj jeszcze przez pół minuty. Następnie wsyp kakao i czekoladę i wmieszaj je do masy łyżką. Następnie na przygotowane blachy nałóż łyżką porcje bezowej masy.

Piecz bezy przez 1 godzinę lub do czasu, gdy spody zrobią się zupełnie sztywne. Wówczas wyłącz piekarnik, ale bezy pozostaw w środku do wystygnięcia (drzwiczki zostaw uchylone). Wystudzone bezy posyp kakao. Możesz podawać ze świeżo ubitą śmietaną.

Obliczenia wymienników nie obejmują bitej śmietany.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_bezyczekoladowe_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_bezyczekoladowe_tab1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_bezyczekoladowe_cal.png

 

Przepis zaczerpnięty z książki WHAT KATIE ATE Prosta kuchnia w dobrym stylu.

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się