mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Bioniczna trzustka: Co nowego u Eda Damiano?

Dodane przez w w nauka
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3902
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

W lipcu 2015 pisaliśmy o postępach nad pracą bionicznej trzustki Kolejny skok na przód - bioniczna trzustka od Eda Damiano Co się wydarzyło w ciągu tych 7 miesięcy. Doroczna konferencja zaawansowanych technologii i leczenia cukrzycy, która odbyła się w na początku lutego 2016 była okazją do przeprowadzenia wywiadu z twórcami.

Ten zintegrowany system, pod nazwą iLet w na początku 2017 roku ma przejść próby kliniczne. Pierwsze przeprowadzone testy (z podawaniem wyłącznie insuliny, bez glukagonu) pokazały średni poziom cukrów 154-159 mg/dl, z około 1-3% czasu poniżej 70 mg/dl. Odrębne badania porównujące działanie bionicznej trzustki podającej wyłącznie insulinę w porównaniu do podawania zarówno insuliny jak i glukagony, pokazują podobną średnią glikemię przy docelowym poziomie 130 mg/dl. Podawanie glukagonu dało średni wynik o 5 mg/dl lepszy i o 0,3% krótszy czas poniżej 70 mg/dl. Faktyczną korzyścią przy podawaniu glukagonu jest możliwość obniżenia docelowego poziomu glikemii do np. 100 mg/dl. Nie są znane jeszcze dane z takim celem przy podawaniu wyłącznie insuliny.

Bioniczna trzustka ma jednak i tak sporą przewagę nad innymi tego typu systemami – urządzenie wymaga jedynie informacji o wadze posiłku – duży, typowy, mały... Pompa sama dostosowuje zapotrzebowanie insuliny do posiłku. Nie wymaga przeliczania wymienników. WOW!

Źródło: diaTribe

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się