mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Bób ze śmietaną

Dodane przez w w przystawki
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 7423
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_bobzesmietana_n2.png

Przepis na bób ze śmietaną zaczerpnęłam z książki, do której bardzo często sięgami - "Wyśmienita kuchnia francuska" - 1 porcja bobu (60g) ma 1,1 wymiennika.

Składniki:

• 200g ziaren bobu (ok. 300g w łupinkach),

• 40g śmietany 18%,

• sól,

• świeżo zmielony czarny pieprz.

W dużym rondlu zagotować na dość dużym ogniu osoloną wodę i wrzucić bób. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć nieco ogień i gotować ób przez około 8 minut, aż zmięknie. Ocedzić i przepłukać w zimnej wodzie, po czym znów odcedzić. Bu usunąć skórkę, naciąć nożem każde z ziaren z boku i lekko wycisnąć . Obrane ze skórki ziarna bobu wrzucić do rondla ze śmietaną i przyprawami, przykryć i lekko podgrzać. Podawać od razu.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_bobzesmietana_ww_20140104-223722_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_bobzesmietana_tab_20140104-223732_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_bobzesmietana_cal.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe bób

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się