mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Buraczane ciasto czekoladowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6621
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_buraczaneciastoczekoladowe.pngBuraczane ciasto czekoladowe zrobiłam na podstawie przepisu Nigel'a Slater'a z małymi zmianami w ilości cukru (mniej) no i mąki (więcej, ponieważ użyłam mąki orkiszowej). Ciasto jest wilgotne, idealne. Nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała z ulubionym, jak wynika z moich obserwacji, dodatkiem Nigel'a - śmietaną creme fraiche :-). Porcja o wadze 85 g ma 4,5 wymiennika w tym 2,5 WW i 2,0 WBT. 100g ma 350 kcal.

Składniki: 

• 200 g masła

• 250 g upieczonych buraków*

• 200 g czekolady 70%

• 35 g kawy espresso

• 150 g mąki orkiszowej

• 25 g kakao

• 5 jajek

• 170 g cukru

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksować buraki na puree. Czekoladę rozpuścić używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlać gorącą kawę. Masło podzielić na kawałki i dodać do rozpuszczonej czekolady, odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać i wmieszać do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodać buraki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodać cukier. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik". Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie.

 

*Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_buraczaneciastoczekoladowe_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_buraczaneciastoczekoladowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_buraczaneciastoczekoladowe_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: buraki mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 22 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się