mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Buraczane ciasto czekoladowe z nutą dekadencji

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3683
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_buraczanezpolew.png

Buraczane ciasto czekoladowe już znacie. Ta wersja ma dodatkowo polewę czekoladową. Porcja o wadze 85 g ma 4,5 wymiennika w tym 2,4 WW i 2,1 WBT. 100g ma 356 kcal. Inspiracja - Nigel Slater.

Składniki: 

• 200 g masła

• 250 g upieczonych buraków*

• 200 g czekolady 70%

• 35 g kawy espresso

• 150 g mąki orkiszowej

• 25 g kakao

• 5 jajek

• 170 g cukru

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na polewę:

25 g czekolady mlecznej

25 g czekolady 70%

50 g śmietanki 36%

Nagrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksować buraki na puree. Czekoladę rozpuścić używając do tego miski położonej na garnku z gotującą się wodę (miska nie może dotykać wody), wlać gorącą kawę. Masło podzielić na kawałki i dodać do rozpuszczonej czekolady, odstawić do ostygnięcia. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać i wmieszać do czekoladowo-maślanej mikstury, następnie dodać buraki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie ubijając dalej dodać cukier. Ubite biała dodać do płynnej, czekoladowej masy, następnie dodać przesianą mieszaninę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Wymieszać delikatnie, nie za długo, żeby nie powstał "czekoladowy naleśnik". Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec przez 40 minut lub do czasu gdy włożony patyczek po wyciągnięciu będzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia w formie.

W garnuszku podgrzej śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, natychmiast zdejmij z palnika. Dodaj posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Nałóż na ostygnięte ciasto czekoladowe.

 

*Piekarnik nagrzewamy do 220 °C. Buraki zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy przez 60 minut. Wyjmujemy z foli, studzimy a potem obieramy.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_buraczanezpolew_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_buraczanezpolew_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_buraczanezpolew_cal.png

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: buraki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się