mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Chałwa z orzechami pistacjowymi

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4246
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_chawazpistacjami.png

Sezam zawiera ogromne ilości wapnia (zawiera go więcej niż mleko krowie), żelaza magnezu, białka, cynku. Ale uwaga - sezam NIEŁUSKANY. W sezamie łuskanym brakuje błonnika, wielu minerałów oraz istotnych czynników metabolicznych, niezbędnych do pełnego procesu trawienia. Porcja o wadze 30g ma 2,1 wymiennika w tym 0,9WW i 1,2WBT.  

Składniki:

• 200g ziaren sezamu

• 120g miodu (ja użyłam akacjowego)

• 20g orzechów pistacji

 

Pestki sezamu ostrożnie prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając. Gdy tylko zaczną się złocić, zdejmujemy patelnię z ognia i przesypujemy do innego naczynia. Gdy zupełnie ostygną, partiami miksujemy je na proszek (ja użyłam młynka do kawy), a następnie łączymy z miodem. Dodajemy orzechy pistacji potłuczone na mniejsze kawałki, mieszamy i przekładamy masę do jednej większej lub kilku mniejszych foremek. Wstawiamy do lodówki, by masa stężała, na kilka godzin. Możemy ją potem kroić nożem na kawałki.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_chalwazpistacjami_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_chalwazpistacjami_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktub2ap3_thumbnail_chalwazpistacjami_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się