mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Chleb bananowy z czekoladą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 725
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_chlebbananowyczekolada.png

Chleb bananowy, tym razem z dodatkiem czekolady. Porcja o wadze 60g ma 3,5 wymiennika w tym 2,4 WW i 1,1 WBT. Kawka oczywiście zawsze pasuje, dla dorosłych rzecz jasna.

Składniki na keksówkę o wymiarach 23cmx12cmx7cm: 

• 100 g masła

• 100 g cukru (u mnie nierafinowanego)

• 50 g erytrolu

• 2 jajka

• 250 g mąki (u mnie orkiszowej)

• 1 łyżeczka sody

• 1 łyżeczka soli

• 250 g pogniecionych bananów (mocno dojrzałych) (ok. 2-3 sztuki)

• 120 g śmietany 18%

• 100 g czekolady 70%

• 1 łyżka esencji waniliowej

 

Rozgrzej piekarnik do 165°C. Keksówkę nasmaruj masłem. Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, aż masa się połączy. Wymieszaj razem wszystkie (mąkę, sodę i sól) sypkie składniki. Dodaj je do masy maślano-jajecznej i zmiksuj, aż wszystko się połączy. Dodaj zgniecione banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Masę podziel na 2 części. Jedną wymieszaj dokładnie z rozpuszczoną czekoladą. Przekładaj do keksówki na zmianę ciemną i jasną masę. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 60-70 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy. Wyjmij z piekarnika i odstaw w keksówce na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_chlebbananowyczekolada_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_chlebbananowyczekolada_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_chlebbananowyczekolada_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się