mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Chlebek jaglany

Dodane przez w w domowe pieczywo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 7434
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj
b2ap3_thumbnail_chlebekjaglany_n2.png 
Przepis na jaglany chlebek dostałam od dietetyczki, ale wiem że źródłem przepisu jest Smakoterapia. Jedna porcja chlebka ma ok 2,5 wymiennika.
 
Składniki:
• 125g ugotowanej kaszy jaglanej
• 90g maki gryczanej
• 25g skrobi ziemniaczanej
100 ml wody (w oryginalnym przepisie jest sok owocowy)
• 18g (2 łyżki) oleju nierafinowanego (ja użyłam oleju z pestek słonecznika
• 2 szczypty soli
1 łyżeczka kminu rzymskiego
 15g podprażonego sezamu (rozgniotłam go, żeby lepiej się wchłaniał)
 1/2 łyżeczki kurkumy.  
 

Kaszę gotujemy według przepisu Kasza jaglana rozgrzewająca. Studzimy ją i odmierzamy pożądaną ilość. Studzimy, wkładamy do miksera, dodajemy mąkę i skrobię, olej i wodę, sól i przyprawy, miksujemy. Ciasto ma być gęste, ale nie suche. Jeśli trzeba, dolewamy wody. Masę wykładamy na papier do pieczenia o kwadracie 20x20cm (żeby wyrównać ją z wierzchu można łopatkę zamoczyć w wodzie). Kładziemy na blasze (ja włożyłam papier do blaszki o takim kwadracie tak, żeby wstawał z dwóch stron, zgięłam po bokach, wyjęłam, nałożyłam masę i następnie papier z tak przygotowaną masą włożyłam z powrotem do blaszki) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu kroimy na części. Przed pieczeniem można lekko zaznaczyć miejsca nacinania, wtedy łatwiej się kroją.

 
Tabela wymienników
b2ap3_thumbnail_chelbekjaglany_ww.png
 
Tabela produktu
b2ap3_thumbnail_chelbekjaglany_tab.png
 
 
Kaloryczność w 100g produktu
b2ap3_thumbnail_chelbekjaglany_cal.png
 
 
Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się