mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasteczka ma'amoul

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3572
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciasteczka-maamoul_20151127-220604_1.pngCiasteczko ma'amoul - ciasteczko symbol otwartości i pojednania. Tradycyjnie pieczone w czasie Ramadanu przez Muzułmanów, na Wielkanoc przez Chrześcijan, na Święto Pesach przez społeczność żydowską. Do ich przygotowania potrzebna jest tradycyjna foremka taabeh, ręcznie wykonana z drewna. Do każdego rodzaju ciasteczek inny kształt. U nas z nadzieniem z daktyli i pistacjami. Jedno ciasteczko o wadze ok. 25g ma 2,1-2,5 wymiennika, w zależności od nadzienia. 100g ma ok. 500 kcal. Przepis za www.arabskie.pl

 

Składniki ok. 50 ciasteczek

Ciasto

250 g masła

125 ml mleka (u mnie ryżowego)

250 g mąki orkiszowej

500 g semoliny gruboziarnistej

60 g cukru nierafinowanego

2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahlep


Nadzienie daktylowe

• 175 g pasty z daktyli

2 łyżki oleju lub oliwy

szczypta sproszkowanego kardamonu

 

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)

• 100g posiekanych pistacji

30 g cukru nierafinowanego

2-3 łyżek wody różanej



Nadzienie daktylowe
Do pasty daktylowej dodać olej i przyprawy. Zagnieć jednolitą masę, z której przygotowuj kuleczki 6-7 g.

Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
Wymieszaj drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.

Ciasto
W misce robota lub dużej misce wymieszaj mąkę, semolinę, cukier, mahlep. W garnuszku na wolnym ogniu zagotuj mleko z masłem. Przelej gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski i wybijaj drewnianą łychą albo maszyną do wyrabiania ciasta aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodaj wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę ale swobodnie da się zagnieść w kulę. Przykryj ściereczką i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne.

 Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 5 minut. Wyrobione, plastyczne ciasto podziel na 3-4 części, z jednej ulepić kulki o wadze ok. 20 g. Resztę ciasta przykryj ściereczką i wyciągaj spod niej aż do wykończenia ciasta. Na desce rozpłaszcz kulkę ciasta, włóż w nią kulkę nadzienia z daktyli (lub pistacji), zalep. Włóż do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjmij ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie). 

Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włóż do piekarnika, piecz w temperaturze 180° C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudź je i posyp cukrem pudrem.

 

Tabela wymienników dla ma'amoul daktylowych:

 b2ap3_thumbnail_maamoul_dak_ww.png

 

Tabela wymienników dla ma'amoul pistacjowych:

 

b2ap3_thumbnail_maamoul_pis_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_maamoul_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_maamoul_cal.png

Te produkty, które uważacie za trudniej dostępne, np. foremki, semolina gruboziarnista, pasta z daktyli, woda różana, woda z kwiatów pomarańczy, malep - na pewno dostaniecie na www.arabskie.pl. Miłego lepienia.

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: daktyle mąka orkiszowa

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się