mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 145
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastkazzurawinaa.pngCiasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą są chrupiące od kawałków migdałów, kwaśne od żurawiny i słodkie od białej czekolady. Idealne do kawy. Jedno ma ok. 3,5 wymiennika, w tym 2,2 WW i 1,3 WBT. 100g ma 517 kcal.

Składniki na ok. 27-30 ciasteczek o średnicy 7 cm:

• 150 g migdałów ze skórką

• 150 g mąki orkiszowej i trochę do podsypania

• 75 g mąki orkiszowej razowej

• 150 g płatków owsianych górskich

• ¼ łyżeczki soli

• 225 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojonego na kawałki wielkości 3-4 cm

• 80 g drobnego cukru

• drobno otarta skórka z 1 dużej pomarańczy (1 łyżka)

• 125 g suszonej żurawiny, pokrojonej na połówki, namoczonej w 25 ml soku z pomarańczy

• 220 g białej czekolady


Rozgrzej piekarnik do 180°C (160°C z termoobiegiem). Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i praż 10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy przestygną, posiekaj na kawałki wielkości 0,5-1 cm. Przełóż do dużej miski i dosyp oba rodzaje mą, płatki owsiane i sól. Wymieszaj starannie i odstaw na bok.

Rozgrzej piekarnik do 190°C (170°C z termoobiegiem). Wyłóż dwie lub trzy blachy papierem do pieczenia. Umieść masło, cukier oraz skórkę z pomarańczy w misie miksera z zamontowanym mieszadłem łopatkowym. Ucieraj na średnich obrotach przez 2 minuty, aż uzyskasz gładką, lekką masę. Dodaj migdały z mąką i płatkami owsianymi i miksuj na wolnych obrotach, dopóki składniki się nie połączą. Dodaj żurawinę z sokiem pomarańczowym i mieszaj kilka sekund, a następnie przełóż ciasto na blat lekko oprószony mąką. Zagnieć kulę z ciasta podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki, żeby się nie kleiło.

Przekrój ciasto na pół i rozwałkuj połowę na grubość 0,5-0,6 cm. Wytnij krążki foremką o średnicy 7 cm. Przełóż je na przygotowaną blachę, rozwałkuj resztę ciasta i wytnij kolejne krążki. Piecz 18 minut, aż całe lekko się zrumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw, by całkiem wystygły.

Włóż białą czekoladę do małej miski opartej na rondelku z delikatnie wrzącą wodą i mieszaj od czasu do czasu, aż się stopi. Uważaj, by dno miski nie dotykało wody. Rozprowadź stopioną czekoladę na ciasteczkach wypukłą stroną łyżeczki. Rozłóż je na metalowej kratce, by czekolada zastygła (to może potrwać godzinę), a potem podaj.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ciastkazzurawina_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastkazzurawina_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastkazzurawina_cal.png

 

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko

 

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 21 luty 2018

Instagram

Kategorie

nauka (104)
u nas (71)
podróże (37)
kuchnia (288)
desery (103)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się