mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 322
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_banofeesheetcake_2.pngCiasto bananowe z kajmakiem i bitą śmietaną. Idealne na jesienne dni. Porcja o wadze 90 g ma 5 wymienników w tym 3,3 WW i 1,7 WBT. 

Składniki na formę o wymiarach 20cm x 20cm x 5cm: 

• 300 g mąki orkiszowej

• 150 g cukru (u mnie nierafinowanego)

• 170 g masła

• 3 jajka (lekko roztrzepane)

• 170 g rozgniecionych bananów (ok. 1,5 szt)

• 1 łyżeczka sody

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 170 g kwaśnej śmietany

• 1 łyżka esencji waniliowej

• szczypta soli

Do podania:

• 200 g śmietanki 36%

• 200 g kajmaku

 

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Formę nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej w jednym kawałku, będzie łatwiej wyjąć ciasto. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło pokrojone w kostkę. Palcami wymieszaj składniki do konsystencji grudek. Wmieszaj jaka, banany, śmietanę i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45-55 minut, aż włożony patyczek do środka ciasta będzie suchy. Kiedy ciasto się piecze ubij śmietankę i delikatnie wmieszaj kajmak. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Następnie wyjmij i całkowicie ostudź - najlepiej na kratce. Kajmakową śmietanę wyłóż na ostudzone ciasto. Smacznego :-)

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_banofeesheetcake_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_banofeesheetcake_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_banofeesheetcake_cal.png

b2ap3_thumbnail_banofeesheetcake_20171015-213723_1.png

Inspiracja: Delicious Australia

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 22 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się