mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto czekoladowe z guinnessem

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 217
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastozguinessem.pngGuinness naprawdę dodaje głębi i charakteru temu ciastu. Pycha. Porcja o wadze o wadze 90 g ma 5,5 wymiennika, w tym 3,3 WW i 2,2 WBT. 100g ma 394 kcal.

Składniki:

• 120 ml guinnessa

120 g masła pokrojonego w kostkę

• 30 g ciemnego kakao w proszku

• 180 g drobnego cukru

65 g kwaśnej śmietany

• 1 duże jajko

• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

• 130 g mąki orkiszowej

• ¼ łyżeczki soli

1¼ łyżeczka sody oczyszczonej

 

Krem:

350 g mascarpone

• 60 g cukru pudru, przesianego

 

Rozgrzej piekarnik do 195ºC (175ºC z termoobiegiem). Lekko natłuść i wyłóż papierem tortownicę o średnicy 18 cm.

Połącz guinnessa i masło w średnim rondlu i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj delikatnie, aż masło się stopi, pilnując, by płyn nie zawrzał. Przesiej do rondla kakao i cukier, wymieszaj trzepaczką i przelej do średniej miski.

W osobnej misce wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z jajkiem i ekstraktem waniliowym, a następnie przelej do miski z guinnessem, stale mieszając trzepaczką. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj trzepaczką na gładkie ciasto. Wlej do tortownicy i piecz 40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut, a następnie wyjmij z tortownicy i przełóż na kratkę.

Mascarpone i cukier ubijaj w misie miksera, aż składniki się połączą. Gdy ciasto wystygnie przekrój na na pół, przełóż połową przygotowanego kremu a drugą połową posmaruj górną część ciasta. 

Ciasto możesz udekorować czekoladą zestruganą obieraczką na wiórki.

Smacznego :-).

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_ciastozguinnessem_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_ciastozguinnessem_tab.png

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_ciastozguinnessem_cal.png

Inspiracja: Yotam Ottolenghi, Helen Goh - Słodko

 

 

 

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 21 luty 2018

Instagram

Kategorie

nauka (104)
u nas (71)
podróże (37)
kuchnia (288)
desery (103)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się