mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto dyniowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5344
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastodyniowe-_3.pngPorcja ciasta dyniowego o wadze 55g ma 3,5 wymiennika, w tym ok. 2,4 WW i 1,1 WBT. Zuzia bardzo lubi to ciasto, a to znaczy, że naprawdę jest pyszne. 

Inspiracją dla niego było ciasto dyniowe z wanilią i skórką mandarynki z Kwestii Smaku.

Składniki:

• 250 g musu z dyni

• 200 g masła

• 1 szklanka cukru (180g)

• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

• 250g mąki orkiszowej 

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 3 łyżki dżemu pomarańczowego (30g)

Do przygotowania 250g musu z dynii proponuję ok. 300g dynii. Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i gotować na parze ok. 10 minut. Zmiksować. Ja odstawiam mus na trochę i zlewam wodę, która się zbierze na dnie. Wtedy ciasto po upieczeniu jest puszyste i delikatne. Mus z dynii można też uzyskać piekąc dynię. Dynię kroim na większe kawałki (ze skórą) i pieczemy w piekarniku nagrzeanym do 200 stopni przez ok. 1 godzinę lub do czasu gdy dynia będzie miękka. Z upieczonej dyni wybieramy kawałki dynii. Możemy je od razu zmiksować lub odstawić na godzinę, zlać wodę i dopiero wtedy zmiksować. Odważyć 250g.

Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz ekstrakt z wanilii. Odstawić z ognia. Dodać mus z dyni, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Odłożyć pół szklanki masy (100g) na polewę. Do reszty (większości masy) dodać żółtka i wymieszać. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do odłożonej masy dodać dżem pomarańczowy, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_dynowe2_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_dynowe2_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_dynowe2_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: dynia

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się