mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto kruche z rabarbarem i bezą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5209
  • 5 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kruchezrabarbarem2.pngPyszne kruche ciasto z rabarbarem i bezą wszystkim posmakowało. Zuzi również. Porcja o wadze 50g ma 2,4 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,7 WBT. 100g ma 270 kcal.

Składniki na kruchy spód:

• 100 g mąki orkiszowej

• 100g mąki owsianej

• 50 g mąki ziemniaczanej

• 200 g masła, zimnego

• 50 g cukru

• szczypta soli

• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 4 żółtka (białka zachować do bezy)

Rabarbar:

• 600 g rabarbaru

• 3 łyżki (45 g) mąki ziemniaczanej

• 1/2 łyżeczki cynamonu

• 80g dżemu malinowego (ja użyłam St. Dalfour)

Beza:
• 4 białka
• 200 g cukru
• 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej


Mąki przesiej do miski, dodaj drobno pokrojone zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Miksuj mieszadłem do ciasta kruchego lub rozcieraj palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i zagnieć szybko ciasto. Rozwałkuj lub wylep nim formę o wymiarach ok. 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 170 °C (góra i dół bez termoobiegu). Spód podziurkuj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut.

Rabarbar opłucz, osusz i pokrój na 1 cm kawałki. Nie obieraj ze skórki. Włóż do miski, dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i wymieszaj. Następnie zgrubnie wymieszaj z dżemem.

Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodając cukier cały czas ubijaj na wysokich obrotach miksera. Ubijaj jeszcze przez 2-3 minuty, aż piana będzie gęsta i błyszcząca, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i miksuj przez pół minuty.

Na podpieczony spód wyłóż rabarbar, na wierzch połóż bezę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz nawiew (termoobieg), w ten sposób susz bezę przez dodatkowe 15 minut. Wyjmij z piekarnika.

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_kruchezrabarbarem2_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_kruchezrabarbarem2_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_kruchezrabarbarem2_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: rabarbar

Komentarze

  • Gosia poniedziałek, 18 maj 2015

    Witam,
    kiedy wykorzystuje się czyjś autorski przepis, wypadałoby podać jego źródło:
    http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/ciasto_kruche_z_rabarbarem_beza/przepis.html
    Pozdrawiam.

  • Bożena Garbińska wtorek, 19 maj 2015

    Witam,
    Raczej trudno mi zarzucić, że tego nie robię. Natomiast w tym przypadku zrobiłam to z rozmysłem. Po zmianach jakie zrobiłam (cukier, migdały), faktu, że przepisów na kruche z rabarbarem i bezą jest w sieci mnóstwo (ale zgoda, że często zagląda się na Kwestię Smaku z uwagi na popularność) uznałam, że nie mogę już napisać, że jest to przepis z Kwestii Smaku. Dlaczego? Osoba chorująca na cukrzycę nie mogłaby upiec tego ciasta z Kwestii Smaku i podać sobie insulinę według wymienników wyliczonych przeze mnie. Mogłaby sobie zaszkodzić. Więc uznałam, że bezpieczniej jest nie pisać nic, niż napisać, że tak, ale ... No ale faktycznie inspiracją była Kwestia Smaku.

  • Anna czwartek, 11 czerwiec 2015

    Zamieniła ś mąkę, a dlaczego zostawiłaś takie ilości cukru.? Przecież to trucizna dla diabetyka!

  • Bożena Garbińska piątek, 12 czerwiec 2015

    Cukru w bezie nie zmniejszałam, żeby wyszła ale za to zmniejszyłam dżem i użyłam takiego, który nie zawiera cukru. Co do cukru dla diabetyka - powiedziałabym, że czasami ratuje życie, wszystko jest względne.

  • Joanna piątek, 12 czerwiec 2015

    Mamy już Eco rabarbar z górskich grzadek naszej cioci:) więc w wolnym czasie zabieram się za popełnienie tego smakowicie wyglądającego ciasta. O wrażeniach po skonsumowaniu zdam raport.:D

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 18 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się