mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 221
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kruchezesliwkami.png

Pyszne kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą, kruche i miękkie jednocześnie, rozpływa się w ustach. Porcja o wadze 80 g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,0 WBT. 100g ma 257 kcal.

 

Ciasto

• 200 g mąki  orkiszowej

• 50 g mąki owsianej

• 40 g cukru

• szczypta soli

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 200 g zimnego masła

• 4 żółtka (białka zachować do bezy)

 

Budyń

• 1 budyń waniliowy 60 g proszku (na pół litra wody

• 350 ml mleka ryżowego

 

Owoce

• 750 g śliwek (waga bez pestek)

• 35 g skrobi ziemniaczanej

 

Beza

• 4 białka

• 200 g cukru

• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

• 1 łyżeczka octu winnego

 

• 25 g orzechów macadamia

 

Piekarnik nagrzej do 170°C (góra i dół bez termoobiegu). Mąki wsyp do miski, dodaj cukier, sól, proszek i wymieszaj. Dodaj pokrojone zimne masło i rozcieraj je palcami razem z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Włóż nim formę o wymiarach 26 x 36 cm uprzednio wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawi do piekarnika i piecz przez 20 minut na złoty kolor.

Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając 350 ml mleka, mniej niż na opakowaniu).

Śliwki przekrój na pół, wyjmij pestki i pokrój je na plasterki 2 cm grubości. Obtocz je w skrobi ziemniaczanej.

Białka zmiksuj w odtłuszczonej misce, następnie ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Po dodanym cukrze ubijaj jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i ocet winny.

Na podpieczony spód wyłóż budyń, na budyniu połóż śliwki, przykryj bezą i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut w 170 °C. Zmniejsz temperaturę do 60°C i włączy termoobieg, posyp bezę rozdrobnionymi orzechami i susz bezę przez 20 minut. Zostaw do wystygnięcia w piekarniku.

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_kruchezesliwkami_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_kruchezesliwkami_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_kruchezesliwkami_cal.png

Inspiracja: Kwestia Smaku

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 22 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się