mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto lawendowo-cytrynowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2914
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastolawendowocytrynowe.pngSmak lawendy i zapach cytryny w jednym kawałku - pycha. Zuzi bardzo smakowało. Porcja o wadze 50g ma 3,7 wymiennika, w tym 2,6 WW i 1,1 WBT. 100g ma 423 kcal.

Składniki na ciasto:

• 200 g mąki orkiszowej

• 50 g mąki migdałowej

• 150 g cukru nierafinowanego

• 2 jajka

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 125 ml mleka ryżowego

• 125 ml oliwy z oliwek

• 1,5 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy

• skórka starta z 1 cytryny

 

Składniki na syrop:

• 80 g cukru

• sok wyciśnięty z 1 cytryny

• 1/2 łyżeczki świeżych kwiatów lawendy

 

Przesiej obie mąki. Dodaj proszek do pieczenia i cukier, dokładnie wymieszaj. Jajka roztrzepać z mlekiem i oliwą. Dodać skórkę otartą z cytryny i lekko przesiekane kwiaty lawendy. Mokre składniki połącz z suchymi, wymieszaj łyżką do uzyskania gładkiej masy.  Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 30-35 min lub do tzw. "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika.

Kiedy ciasto będzie kończyło się piec, przygotuj syrop. Cukier, sok z cytryny i kwiaty umieścić w rondelku. Zagotuj a następnie gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż syrop lekko zgęstnieje, a cukier się rozpuści.

Od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika, zrób w nim dziurki za pomocą wykałaczki (powinno być ich dużo). Stopniowo polewaj ciasto syropem aż cały zostanie wchłonięty. Zostaw w formie do przestudzenia na 30 minut. Można podać z creme fraiche lub jogurtem greckim.

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_ciastolawendowocytrynowe_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastolawendowocytrynowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastolawendowocytrynowe_cal.png

 

Przepis znaleziony w internecie.

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się