mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto pistacjowe z kremem z wody różanej

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2712
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastopistacjowe.pngPrzepyszne ciasto pistacjowe z kardamonem - krem z wody różanej dodaje mu świeżości Porcja o wadze 85 g ma 5,5 wymiennika w tym 3,5 WW i 2,0 WBT. 100g ma 398 kcal.

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm:

100 g zmielonych niesolonych pistacji bez łupinek

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżka wody różanej

150 g złocistego cukru trzcinowego nierafinowanego

185 g mąki orkiszowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka

szczypta soli

120 g jogurtu naturalnego

150 g masła, roztopionego i ostudzonego

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kardamonem, wymieszaj ze zmielonymi pistacjami. Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj na mniejszych obrotach miksera. Następnie po jednym żółtku. Jogurt wymieszaj z wodą różaną i dodaj do masy jajecznej - zmiksuj. Miksując dodawaj powoli roztopione, ostudzone masło. Potem w kilku partiach suche składniki - bardzo wolno mieszaj. Przelej do tortownicy nasmarowanej masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piecz ok. 40-50 minut w 180st. do suchego patyczka.

Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ponakłuwaj i polać syropem:

Syrop:

35 g cukru

25 ml wody

1/2 łyżki wody różanej

1/2 łyżki soku z cytryny

Cukier i wodę zagotuj w garnuszku do czasu, aż cukier się rozpuści. Wtedy dodaj wodę różaną i sok z cytryny. Syropem polej jeszcze ciepłe ciasto.

 

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_ciastopistacjowe_ww.png

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastopistacjowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastopistacjowe_cal.png

 

Ciasto można podawać z kremem z wodą różaną.

Składniki na krem:

• 200g mascarpone

• 30 g cukru

• 50 g wody różanej

Krem możesz zrobić wcześniej lub bezpośrednio przed podaniem. Włóż składniki do miski i ubijaj do momentu aż składniki się połączą.

 

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_kremzwodyrzanej_ww.png

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_kremzwodyrzanej_tab.png

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_kremzwodyrzanej_cal.png

Przepis na ciasto za Cioccolato Gatto z pomniejszoną ilością cukru.

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się