mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Ciasto z mango z lukrem z marakui

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 863
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_ciastozmango.jpgSmak tego ciasta przypomina o lecie, jeszcze tylko kawa i od razu jest przyjemniej na duszy. Porcja ciasta z mango z lukrem z marakui o wadze 90 g ma 5,5 wymiennika, w tym 4,3 WW i 1,2 WBT. 100g ma 333 kcal.

Ciasto

• 300 g mąki  orkiszowej

170 g masła

140 g cukru

3 duże jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

340 pulpy z mango (gotowej z puszki)

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i odłóż. Formę 20 cm x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misie miksera utrzyj masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pulpę z mango, wymieszaj szpatułką lub rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Przełóż do przygotowanej formy i wyrównaj. Piecz w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 60 - 75 minut, do wypieczenia i tzw. suchego patyczka. Wyjmij, przez chwilę wystudzić w formie a następie przełóż na metalową kratkę i wystudź do temperatury pokojowej.Wystudzone ciasto polukruj.
 
Lukier z marakui:

• 20 g puree z marakui

85 g cukru pudru

Do cukru dodaj puree z marakui i ucieraj mikserem ręcznym (jedną końcówką) aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji.

 

Tabela wymienników 

 b2ap3_thumbnail_ciastozmango_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_ciastozmango_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 

b2ap3_thumbnail_ciastozmango_cal.png

Inspiracja: Moje wypieki, www.anniesnoms.com

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: mąka orkiszowa mango

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 21 luty 2018

Instagram

Kategorie

nauka (104)
u nas (71)
podróże (37)
kuchnia (288)
desery (103)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się