mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Clafoutis wiśniowy

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4421
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_clafoutis_n2.png

Pomysł zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki "Wyśmienita kuchnia francuska" i trochę zmodyfikowałam. Ten deser robi się bardzo szybko. Jest lekki i smaczny, niezbyt słodki. Jedna porcja o wadze 75g ma 2,3 wymiennika, w tym 1,7 WW i 0,6 WBT.

Składniki:

• 390g wydrylowanych wiśni (z zalewy)

• 30 g mąki

• 30 g cukru trzcinowego nierafinowanego

• 125 g śmietany 18%

• 50 g ricotty

• 2 jajka

• starta skórka z 1/2 cytryny

• szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

• 1/4 łyżeczki esencji waniliowej

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować naczynie żaroodporne, płytkie (ja wzięłam okrągłe o średnicy 23cm). Przesiać mąkę, dodać cukier i powoli dodawać śmietanę a następnie ricottę, mieszając. Dodać jajka, skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową i esencję waniliową. Wymieszać na jednolitą, gładką masę. Do naczynia do zapiekania wrzucić wiśnie. Polać masą i piec 30 min (z termoobiegiem) lub do chwili, kiedy masa zetnie się i wydmie przy brzegach. Nóż wbity w środek powinien być po wyjęciu czysty. Podawać na ciepło lub po wystudzeniu do temperatury pokojowej.

Opcjonalnie można lekko posypać cukrem pudrem - ja użyłam cukru z agawy, który ma niski indeks glikemiczny i konsystencję idealnie zastępującą znany nam zwykły cukier puder.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_clafoutis_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_clafoutis_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_clafoutis_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się