mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Cytrynowa tarta z nerkowców

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1773
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_cytrynowatartaznerkowcow2.pngTarta bez pieczenia, bezglutenowa, wegańska. Porcja o wadze 50 g ma 3 wymienniki, w tym 1,2 WW i 1,8 WBT.

Składniki na masę z nerkowców:

• 240 g nerkowców

• 2 łyżki skórki z cytryny i dodatkowo do posypania

• 60 ml soku z cytryny

• 50 g oleju kokosowego

• 1 łyżka pasty waniliowej

• 60 ml kremu kokosowego

• 60 g słodu ryżowego

• 2 łyżki (20 g) białych nasion chia

• 35 g pistacji posiekanych

 

Składniki na spód:

• 160 g migdałów bez skórki

• 45 g świeżych daktyli lub pasty daktylowej

• 2 łyżki (20 g) oleju kokosowego

• 1 łyżka (10 g) białych nasion chia

 

Orzechy nerkowca włóż do małego garnuszka i zalej gotującą się wodą. Odstaw na 20 minut. Żeby zrobić spód tarty zmiksuj razem migdały, daktyle, olej kokosowy i chia przez 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę wyłóż przygotowaną masę, rozprowadź ją równomiernie, wygładź i dociśnij spodem łyżki. Schłódź w lodówce przez 30 minut. Podczas gdy spód chłodzi się w lodówce przygotuj masę z nerkowców. Miksuj odsączone nerkowce 1 minutę lub do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodaj skórkę z cytryny, sok z cytryny, olej kokosowy, krem kokosowy, wanilię, słód ryżowy i chia i miksuj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż masę na przygotowany spód i wyrównaj szpatułą do wygładzania masy. Schłódź w lodówce przez 2 godziny. Zdejmij boki tortownicy i posyp posiekanymi pistacjami i skórką z cytryny.

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_cytrynowatartaznerkowcow_ww.png

 

Tabela produktu:

 
b2ap3_thumbnail_cytrynowatartaznerkowcow_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_cytrynowatartaznerkowcow_cal.png

Inspiracja: Donna Hay

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się