mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Czekoladowy sernik z tofu z galaretką wiśniową z chilli

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 988
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_czekoladowy-sernik.pngCzekoladowy sernik z tofu z galaretką wiśniową z chilli na spodzie z kruszonych ciastek z czarnym sezamem. Bez pieczenia, więc idealny na upały. Zrobić warto i zjeść warto. Jedna porcja deseru o wadze 85 g ma 4 wymienniki, w tym 2,0 WW i 2,0 WBT. 100 g ma 330 kcal.

Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:


Na spód:

• 80 g rozpuszczonego masla

• 120 g herbatników

• 30 g brązowego cukru

• 5 g nasion czarnego sezamu

• 1 szczypta imbiru w proszku

• 1 szczypta cynamonu

• 1 szczypta soli

Na sernik:

• 200 g czekolady 70%

• 200 g śmietanki kremówki

• 2 płatki żelatyny

• 80 g cukru trzcinowego

• 200 g silken tofu

• 150 g serka kremowego

• 10 ml likieru cointreau (opcjonalnie)

Na galaretkę:

• 270 puree z wiśni

• 1 małe chilli

• 30 g cukru trzcinowego

• 2 płatki żelatyny

 

Herbatniki zmiksuj w malakserze, dodaj pozostałe składniki i  dokładnie wymieszać. Boki i spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną tortownicę przełóż masę herbatnikową, wyrównaj i dokładnie dociśnij szpatułą lub łyżką. Włóż na 30 minut do lodówki.

Silken tofu przełóż na sitko wyłożone tetrową ściereczką i odstaw do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. W malakserze zmiksuj serek, dodaj cukier i zmiksuj ponownie, dodaj tofu i kontynuuj miksowanie aż do całkowitego połączenia się składników. Płatki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 10 minutach odciśnij je z nadmiaru wody i rozpuść w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę serową i cointreau (opcjonalnie) i mieszaj do połączenia. Wylej tak przygotowaną masę do tortownicy na przygotowany spód i odstaw do lodówki na ok 4 godziny.

W małym rondelku wymieszaj puree z wiśni, cukier, pokrojone drobno chilli. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut ciągle mieszając. Zdejmij rondelek z ognia. Puree przecedź przez drobne sitko. Namocz 2 płatki żelatyny w zimnej wodzie. Po 10 minutach odciśnij je z nadmiaru wody, rozpuść w kąpieli wodnej a następnie wymieszaj z puree z wiśni. Wylej tak przygotowaną galaretkę na czekoladowy sernik, przynajmniej 1 godzinę po jego wstawieniu do lodówki. Chłódź dalej przez przynajmniej 3 godziny.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_czekoladowy-sernik_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_czekoladowy-sernik_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_czekoladowy-sernik_cal.png

Inspiracja: Teage Ezard i i Zoe Konikkos

 

 

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 16 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się