mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Dukkah

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 865
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_dukkah.pngDukkah - bezglutenowa mieszanka przypraw i uprażonych orzechów. Bardzo smaczny dodatek do dań. U mnie wystąpił na razie tylko w tym przepisie Kurczak z fenkułem i ciecierzycą ale zapewne jeszcze z niego skorzystam. Porcja o wadze 10 g ma 0,6 wymiennika, w tym 0,1 WW i 0,5 WBT.

Składniki:

• 100 g orzechów laskowych

• 3 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika

• 3 łyżki ziaren sezamu

• 3 łyżki kolendry w ziarnach

• 1 łyżka kminu rzymskiego w ziarnach

• 1 łyżeczka pieprzu białego w ziarnach

• 1 łyżeczka nasion fenkułu włoskiego

• 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku

• 1 łyżeczka soli

 

Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku, aż się lekko zrumienią. Jeśli mają skórkę, usuń jej tyle, ile się da, a orzechy drobno posiekaj. (Mi udało się kupić uprażone orzechy bez skórki - idealne). Słonecznik upraż i posiekaj.

Wszystkie przyprawy, oprócz papryki i soli praż na suchej patelni, aż zaczną mocno pachnieć – każdą przyprawę oddzielnie. Przesyp wszystkie razem do moździerza lub blendera i utrzyj ręcznie lub zmiksuj. Część przypraw powinna się zamienić w niezbyt drobny proszek, część może pozostać w grubszych kawałkach. Do przypraw dodaj orzechy i słonecznik, krótko ucieraj lub miksuj do połączenia składników. Wymieszaj z papryką oraz solą.

Mieszankę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_dukkah_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_dukkah_tab_20170409-215151_1.png 

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_dukkah_cal.png

 

Inspiracja: magazyn kuchenny

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się