mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Farinata

Dodane przez w w domowe pieczywo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6729
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_farinata_2.png

Pieczywo bezglutenowe pewnie w każdym domu jest mile widziane, a w niektórych wręcz wskazane. Tutaj przy okazji nie ma drożdży, jajek, mleka ... prawie nic nie ma - jest tylko mąka z ciecierzycy, woda, oliwa, sól - placek z ciecierzycy - czyli farinata. Można posypać czarnuszką. Porcja o wadze 40g ma 1,6 wymiennika w tym 0,9WW i 0,7WBT. Najlepiej smakuje podana na ciepło, doprawiona pieprzem. Można ją też przyprawić pesto. Można ją jeść jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Możliwości jest wiele.

Składniki:

• 150g mąki z ciecierzycy

• 300ml wody

• 35g oliwy

• sól

świeżo zmielony pieprz

czarnuszka (opcjonalnie)

rozmaryn(opcjonalnie)

 

Mieszamy wodę z mąką dokładnie, tak, żeby nie było grudek, odstawiamy na 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Dodajemy oliwę (trochę zostawiamy na posmarowanie tortownicy), opcjonalnie rozmaryn, sól, mieszamy. Możemy posypać czarnuszką Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy pozostawioną oliwą. Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Wierzch będzie lekko spękany. Wyjmujemy z piekarnika i doprawiamy pieprzem. Podajemy na ciepło. Następnego dnia można też odgrzać na patelni.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_farinata_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_farinata_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_farinata_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się