mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

FDA zatwierdziła do obrotu medycznego inhalowaną insulinę Afrezza

Dodane przez w w nauka
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5154
  • 1 komentarz
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_mankind.jpg

Pamiętacie zapewne informacje z sierpnia ubiegłego roku dotyczącą inhalowanej insuliny? Jeśli nie to przypominamy: Afrezza. Diabetycy wstrzymajcie oddech... Albo raczej nie. - 28 czerwca 2014 FDA zatwierdziła ten ciekawy produkt medyczny firmy MannKind do obrotu na terenie USA. Wzbudza on ogromne emocje, nie tylko wśród osób dotkniętych cukrzycą ale również wśród inwestorów giełdowych ponieważ potencjalnie ma on istotny wpływ na rynek insulin w najbliższych latach.

Co warto wiedzieć o Afrezza?

• Jest znacznie szybsza niż obecne szybko-działające insuliny - szczyt działania przypada już po 15 min, głównie dzięki temu, że jest podawana drogą inhalacji.

• Znika z organizmu już po 2 godzinach, przez co zmniejsza ryzyko hipoglikemii, co potwierdziły testy kliniczne.

• Jest prosta w użyciu - poprzednie próby wprowadzenia tego typu produktu na rynek nie powiodły się między innymi z powodu skomplikowanego użycia.

• Nie zastępuje wszystkich insulin - pacjent w dalszym ciągu musi przyjmować insulinę wolno-działającą.

• Nie może być stosowana przez osoby chore na astmę.

• Nie jest znany jej długoterminowy wpływ na pacjentów, zwłaszcza na stan ich płuc.

Pozostaje nam więc na razie przyjąć podejście większości lekarzy i pacjentów a więc "poczekamy zobaczymy". Jeśli produkt przyjmie się na rynku amerykańskim i potwierdzi swoją skuteczność i bezpieczeństwo stosowania to z pewnością prędzej czy później pojawi się również na rynku europejskim.

Oceń ten wpis:

Komentarze

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się