mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Flaczki z boczniaków

Dodane przez w w zupy
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6052
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_flaczkizboczniakow.pngU ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. No więc czas na ... flaczki z boczniaków. Zupę polubią i fani flaczków i fani boczniaka :-). Jedna porcja flaczków z boczniaków o wadze 300g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,6 WW i 0,9 WBT. Przepis zaczerpnięty z Jadłonomii.

Składniki:

• 500g boczniaków

• 60g pietruszki

• 60g marchewki

• 60g selera

• 90g cebuli

• 2 liście laurowe

• 3 ziela angielskie

• 1/2 łyżeczki imbiru

• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

• 1 łyżeczka majeranku

• 1/2 łyżeczki lubczyku

• 1 litr wody

• sól

• świeżo zmielony czarny pieprz

• 45g oliwy z oliwek (lub oleju)

 

Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu. Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 - 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.


Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_flaczkizboczniakow_ww.png

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_flaczkizboczniakow_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_flaczkizboczniakow_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bezglutenowe boczniaki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość sobota, 25 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przekąski (15)
przystawki (15)
do chleba (15)
ludzie (3)

Zaloguj się