mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Galette ze śliwkami

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 654
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_galettezesliwkami.pngGalette ze śliwkami - czyli idzie jesień, którą możemy sobie umilić takim ciastem jak to. Porcja o wadze 90g ma 4,8 wymiennika w tym 1,3 WW i 3,5 WBT. Do tego kawka. Dodatek jogurtu greckiego też będzie niczego sobie. 100 g ma 305 kcal.

Składniki:

• 40 g mąki migdałowej

• 500 g śliwek (waga po wyjęciu pestek) pokrojonych w plasterki 2 cm grubości

• 60 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

10 g masła, posiekanego

1 jajko, rozkłócone

• 2 łyżeczki cukru

• 1 łyżeczka jałowca, zmiażdzonego

na ciasto

• 225 g mąki orkiszowej

• 55 g cukru

• 1 łyżeczka skórki z cytryny

60 g zimnego masła, posiekanego

40 g zimnego smalcu, posiekanego

2 łyżeczki octu jabłkowego

60 ml bardzo zimnej wody

• 1 łyżka ekstraktu z wanilli

 

Żeby zrobić ciasto, do dużej miski wsyp mąkę, cukier, skórkę z cytryny i wymieszaj. Dodaj posiekane w kostkę masło i smalec. Używając palców szybko zagnieć ciasto do konsystencji kruszonki.  Dodaj ocet, wodę i ekstrakt waniliowy i szybko wyrabiaj ciasto do konsystencji kuli. Lekko ją spłaszcz, zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozwałkuj ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na 3 cm okrąg o średnicy 30 cm. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, wysyp na ciasto mąkę migdałową zostawiając 3 cm pasek od brzegu ciasta. Do miski wsyp śliwki, posyp cukrem i wanilią i wszystko dokładnie wymieszaj. Wyłóż ciasto tak przygotowanymi śliwkami, pozostawiając 3 cm pasek od brzegu ciasta.. Na wierzchu śliwek porozkładaj kawałki masła. Zawiń brzegi ciasta do środka, lekko dociśnij. Posmaruj zawinięte brzegi rozkłóconym jajkiem i spryskaj cukrem. Schłódź 10 minut przed wstawieniem do lodówki. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez dalsze 40 minut lub do czasu gdy ciasto będzie złote a śliwki upieczone. Posyp rozgniecionymi jagodami jałowca i odstaw na 10 minut przed podaniem.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_galettezesliwkami_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_galettezesliwkami_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_galettezesliwkami_cal.png

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość poniedziałek, 18 grudzień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (278)
desery (94)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się