mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Glucowizzard

Dodane przez w w nauka
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 9280
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_glucowizzard.jpg

Pomiar cukru w czasie rzeczywistym bez kłucia. Wprawdzie informacja nad pracami nad tym produktem pojawiła się w 2010 roku jednak dla mnie to nowość.

System monitoringu poziomu glukozy Glucowizzard składa się z dwóch elementów:

• zasilanego energią słoneczną maleńkiego implantu wszczepianego pod skórę nadgarstka,

• urządzenia odbierającego informacje

Wszczepiany w nadgarstek implant uzyskuje dane o poziomie glukozy we krwi w czasie rzeczywistym. Przesyła zebrane informacje do monitora noszonego podobnie jak zegarek, na tym samym nadgarstku, w którym wszczepiono implant. Dane dotyczące zmierzonych poziomów cukru we krwi można następnie przesłać do dowolnego innego urządzenia - telefonu komórkowego czy komputera. Dzięki temu łatwe jest również tworzenie historii pomiarów i ewentualne wydrukowanie ich na potrzeby wizyty u lekarza. Implant jest malutki, jego wymiary to zaledwie 0,5×0,5×5 mm. Konieczna jest wymiana na nowy (mówi się o okresie rocznym, a minimum 3 miesięcznym) - aby zapobiec odrzucaniu implantu i atakowaniu go przez układ odpornościowy, stosowana jest bowiem specjalna powłoka antyzapalna. Nie ma natomiast konieczności martwienia się o zasilanie, implant pobiera energię solarną. Na rynek urządzenie ma trafić w 2017 roku. Poniżej wideo ze strony producenta:

Oceń ten wpis:
0

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się