mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Gofry

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5376
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_gofry2.png

Jeden prostokątny gofer waży ok. 55g i ma 4,3 wymiennika, w tym 2,7 WW i 1,6 WBT. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Gofry wyszły chrupiące i pyszne. Mina Zuzi jak zobaczyła na śniadanie gofry - bezcenne!

Składniki, około 8 sztuk:
• 225g mąki orkiszowej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 10g cukru pudru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)
• 110g oleju roślinnego (ja dałam z pestek winogron)
• 330g mleka (ja dałam ryżowe)

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać żółtka (białka zachować), olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę. Do ciasta dodać ubite na pianę białka, wymieszać. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut), ale nie jest to konieczne.

Rozgrzać gofrownicę na maksymalną moc. Gofry piec przez około 4 minut (np. w gofrownicy o mocy 1.400 W) lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Dodatki wedle uznania. Obliczenia wymienników nie obejmują dodatków.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_gofry_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_gofry_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_gofry_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się