mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Granola z morwą białą

Dodane przez w w śniadaniowo
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4141
  • 2 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_granola.pngDopóki nie zrobiłam to nie wierzyłam, że to tak uzależnia. Zrobisz raz i potem robisz wciąż :-) Porcja granoli o wadze 20g ma 1,5 wymiennika, w tym 0,9 WW i 0,6 WBT. 100g ma 498 kcal. 

Składniki:

• 250g płatków owsianych,

50 g płatków gryczanych,

• 50 g płatków jaglanych,

50 g płatków quinoa,

40 g morwy białej,

40 g sezamu,

50 g słonecznika,

50 g pestek dyni,

40 g orzechów włoskich,

40 g orzechów brazylijskich,

40 g migdałów,

30 g chia,

30 g erytrolu,

• 50 g miodu,

150 g soku z pomarańczy,

• 100 g oleju,

1/4 łyżeczki soli,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

 

Wszystkie suche składniki należy umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Olej umieścić w rondelku i lekko podgrzać, następnie dodać cukier, miód, sok z pomarańczy, wymieszać i wlać do miski. Całość dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170°C, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 40 minut, często mieszając - co 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_granola_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_granola_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_granola_cal.png

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Lilka piątek, 19 luty 2016

    Z diagnozą od dwóch tygodni składamy powoli życie od nowa.
    Granola postawiła nas na nogi.
    Nigdy bym nie przypuszczała, że syn tknie coś takiego jak płatki owsiane :)

    Dzięki!

  • Bożena Garbińska piątek, 19 luty 2016

    Tak, po 3,5 roku na pewno jest łatwiej :-)
    Na początku w swoich działaniach jesteśmy bardziej ostrożni, potem jest łatwiej.
    Życzę powodzenia i w razie potrzeby zapraszam do kontaktu.
    :)

    Ps. Też nie sądziłam, że moja córka polubi zieloną soczewicę :-) No ale też wcześniej jej nie robiłam.

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 21 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się