mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Grillowany tuńczyk z kaparami, oliwkami i cytryną

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1955
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tuczyk.pngTuńczyk z grilla w kaparami, oliwkami i cytryną jest wyborny. Porcja grillowanego tuńczyka bez dodatków o wadze 130 g ma 2,3 WBT. 100g ma 175 kcal.

 

Składniki:

• 2 steki z tuńczyka, każdy ok. 140 g, 2 cm grubości

• oliwa z oliwek

• cytryna

• 100 g białego octu winnego (100 ml)

• 50 g cukru pudru (100 ml)

• czarne oliwki

• kapary

• sól

• świeże zioła do podania

 

Skórkę z cytryny pokrój w cienkie paseczki. Zalej wodą i zagotuj, schłódź, odlej wodę, dolej  trochę świeżej wody i znowu zagotuj.  Czynność powtarzaj trzykrotnie. W ten sposób usuniesz ze skórki jej goryczkę i pozbędziesz się nadmiaru kwasowości.  Uzyskamy naturalny smak cytryny. Ocet z białego wina wymieszaj z cukrem pudrem (w równych ilościach). Zagotuj. W ten sposób powstanie syrop. Wlej do naczynka, a następnie dołóż przegotowaną wcześniej trzykrotnie skórkę z cytryny. Kapary zalej oliwą z oliwek i postawi naczynko na brzegu grilla, by lekko je podgrzać. Oliwki pokrój na cienkie paseczki i również zalej oliwą z oliwek, podgrzej jak kapary. Cytrynę obierz ze skórki i wyfiletuj. Pokrój w kostkę, odłóż na ściereczkę, aby odcisnąć część soku. Zalej oliwą z oliwek i bardzo lekko podgrzewaj na brzegu grilla.

Filet z tuńczyka posmaruj oliwą, przypraw solą. Ułóż na rozgrzanym grillu.  Czas grillowania zależy od grubości  mięsa (2 cm grillować po 2 min, z każdej strony lub wg uznania). W trakcie grillowania wyciskaj na rybę sok z cytryny. Tuńczyka wyłóż na podgrzany talerz, połóż pokrojone oliwki, kapary, skórkę z cytryny, cytrynę, oraz polej oliwą z cytryny oraz syropem. Dekorować świeżymi ziołami.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_tuczyk_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_tuczyk_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_tuczyk_cal.png

 

Przeliczone wymienniki dotyczą samego grillowanego tuńczyka bez dodatków.

Przepis zaczerpnięty od Marco Pierre White.

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się