mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Grzybowy stroganoff

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3436
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_grzybowystroganoff.pngWegański grzybowy stroganoff - naprawdę pycha. Porcja o wadze 210g ma 3,5 wymiennika, w tym 1,1 WW i 2,4 WBT. 100 g ma 135 kcal. Przepis z programu ZIELONA REWOLUCJA MARTY DYMEK.

Składniki :

• 250 g boczniaków

• 250 g pieczarek (u mnie brązowe)

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka cukru

40 ml oleju

100 g cebuli

50 ml żubrówki

śmietanka z 75 g słonecznika

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka musztardy

50 g kiszonego ogórka, posiekanego

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

do podania: świeża pietruszka

Słonecznik odcedzam, zalewam taką ilością wody aby przykryć ziarna, dodaję łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu i sok z cytryny i zaczynam miksować. Miksuję z przerwami przez około 3 minuty, następnie dodaję kilka łyżek wody i dalej miksuję. Odcedzam słonecznik w gazie, dokładnie odciskając go z resztek płynu. Otrzymany płyn to gotowa śmietanka słonecznikowa.Pokrój pieczarki i boczniaki. Pamiętaj, żeby boczniaki pokroić wzdłuż blasze, w przeciwnym razie będą twarde i gumiaste. Na dnie dużego rondla rozgrzej olej, dodaj boczniaki i smaż przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz cukier, intensywnie zamieszaj i smaż kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok na ręcznik papierowy. Do tego samego rondla wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i dodaj cebulę. Smaż przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złocista, a następnie dodaj pieczarki. Zamieszaj, wlej żubrówkę i zwiększ ogień. Kiedy żubrówka odparuje, smaż pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodaj pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj i duś przez 5 minut. Możesz podać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką.

Słonecznik zalej wrzątkiem i zostaw na 20 minut (najlepiej na noc). Potem odcedź, zalej taką ilością wody, żeby go przykryć, dodaj łyżkę oliwy, szczyptę soli, pieprzu i sok z cytryny. Miksuj z przerwami przez ok. 3 minuty, następnie dodaj kilka łyżek wody. Odcedź w gazie (moja śmietanka cała została przeciśnięta przez gazę.

Pokrój pieczarki i boczniaki. Pamiętaj, żeby boczniaki pokroić wzdłuż blasze, w przeciwnym razie będą twarde i gumiaste. Na dnie dużego rondla rozgrzej olej, dodaj boczniaki i smaż przez 2 - 3 minuty. Po tym czasie wlej sos sojowy oraz cukier, intensywnie zamieszaj i smaż kolejne 2 - 3 minuty z dwóch stron. Zdejmij z patelni i odłóż na bok na ręcznik papierowy. Do tego samego rondla wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i dodaj cebulę. Smaż przez 3 - 4 minuty do czasu, aż będzie miękka i złocista, a następnie dodaj pieczarki. Zamieszaj, wlej żubrówkę i zwiększ ogień. Kiedy żubrówka odparuje, smaż pieczarki jeszcze 2 - 3 minuty i dodaj pozostałe składniki. Delikatnie wymieszaj i duś przez 5 minut. Możesz podać z ryżem lub pieczywem oraz świeżą pietruszką.

Słonecznik zalewam wrzątkiem i odstawiam na 15-20 minut.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_grzybowystroganoff_ww_20160129-225513_1.png

 

Tabela produktu:

 

b2ap3_thumbnail_grzybowystroganoff_tab_20160129-225514_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:


 b2ap3_thumbnail_grzybowystroganoff_cal_20160129-225513_1.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: boczniaki wegańskie

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się