mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Hummus

Dodane przez w w do chleba
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5289
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_hummus_n2.png

Pasta z ciecierzycy. Porcja na kanapkę 15g ma 0,4 wymiennika.

Składniki:

• 125 g suchych ziaren ciecierzycy,

• 25 g ziaren sezamu,

• 2 łyżki (18g) oliwy z oliwek extra vergine,

1 łyżka (9g) oleju sezamowego,

• ząbek czosnku (4g),

• 10g soku z cytryny,

• 70-80 ml zimnej przegotowanej wody,

• sól.

Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 2-3 godzin do miękkości.  Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, opłukać i obrać z łupinek. Ziarna sezamu wysypać na suchą patelnię i mieszając co jakiś czas delikatnie uprażyć. Ziarna mają lekko zbrązowieć. Uprażony sezam ostudzić i zemleć blenderem. Dodać oliwę extra vergine i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty dodać olej sezamowy, czosnek, sok z cytryny i miksować na jednorodną masę dodająć powoli ciecierzycę, wodę i sól do smaku.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_hummus_ww_20140106-144314_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_hummus_tab_20140106-144325_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_hummus_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się