mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Jagodowiec

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1102
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_jagodowiec.pngJagody na górze, jagody na dole - czyli jagodowiec - jedna porcja o wadze 90 g ma 2,6 wymiennika, w tym 1,4 WW i 1,2 WBT. 100 g ma 196 kcal.  Idealny na cieplejsze dni.

 

Składniki na spód:

• 100 g podłużnych biszkoptów

Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia (dno i boki), następnie na jej dno wyłóż biszkopty, jeden przy drugim, w razie konieczności przycinając je do wielkości formy.

 

Składniki na masę serową:

• 500 g jagód

• świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

• 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)

• 5 łyżeczek żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny

• 250 g serka mascarpone, schłodzonego

• 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

• cukier puder - tylko w razie potrzeby, do dosłodzenia

 

Jagody i 3 łyżki cukru umieść w garnuszku, zagotuj, tylko do rozpuszczenia się cukru. Zmiksuj blenderem na puree, przetrzyj przez sitko. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj do połączenia, odłóż.

Żelatynę w proszku zalej małą ilością zimnej wody (ok. 4 łyżek), tylko do jej przykrycia, odstaw na 10 minut.

Galaretkę jagodową i namoczoną wcześniej żelatynę zalej 150 ml wrzącej wody i rozpuść. Całkowicie wystudź do temperatury pokojowej upewniając się, że jest dobrze rozpuszczona i bez grudek (w razie konieczności ponownie podgrzej - nie gotuj! - i wystudź).

W misie miksera umieść mascarpone, krótko ubijaj (utrzyj). Dodaj puree jagodowe (jest bardzo rzadkie) i zmiksuj do połączenia. Dodaj galaretkę z żelatyną i zmiksuj. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i bardzo delikatnie wymieszaj z resztą składników. 

Przygotowaną masę natychmiast przelej na biszkopty ułożone w tortownicy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.

 

Ponadto:

• 1 opakowanie galaretki jagodowej (na 375 ml wody)

• 300 g jagód

 

Galaretkę jagodową rozpuść w 200 ml wrzącej wody, odstaw do całkowitego wystudzenia. Jagody wysyp na wierzch stężałej masy serowej, zalej galaretką. Odstaw do lodówki do stężenia.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :-).

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_jagodowiec_ww_20170429-185313_1.png

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_jagodowiec_tab_20170429-185312_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_jagodowiec_cal_20170429-185310_1.png

Inspiracja: Moje Wypieki

 

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: jagody

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 20 sierpień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (70)
podróże (32)
kuchnia (269)
desery (85)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się