mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Karpatka

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4973
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_karpatka.png

Karpatka - porcja o wadze 80g ma 4,1 wymiennika, w tym 2,3 WW i 1,8 WBT. Zuzi to ciasto bardzo posmakowało. Nam oczywiście też...nie jadłam karpatki wieki całe. 

Składniki:


Ciasto parzone:

szklanka wody

• 150g masła

• 250g mąki orkiszowej

• 5 jajek

• szczypta soli

• szczypta proszku do pieczenia (na koniec noża)

 

Masa:

• 750 ml mleka 3,2%

• 250g masła

• 180g cukru

• esencja waniliowa

• 80g mąki orkiszowej

• 80g mąki ziemniaczanej

• 2 żółtka

 

Przygotować ciasto. Wodę zagotować z masłem. Garnek odstawić na bok i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na kuchence i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować masłem i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie. Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok.  30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.

Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, esencją waniliową i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min., budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_karpatka_ww.png

 

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_karpatka_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_karpatka_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się