mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Kasza jęczmienna pęczak

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5577
  • 2 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kasza-peczak_n2.png

Pewnie wiele osób lubi sprężystość ugotowanych ziarenek pęczaku. Przyszedł czas i na tę kaszę. Wcześniej pojawiła się już kasza jęczmienna i oczywiście kasza jaglana. 100g kaszy pęczak ma 3,4 wymiennika, w tym 3,2 WW i 0,2 WBT.

Składniki:

• 100g kaszy pęczak

200ml wrzątku do gotowania

sól

Kaszę płuczemy i zalewamy wrzątkiem (powinno być go dwa razy więcej niż kaszy) i stawiamy na minimalnym ogniu. Doprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu nie mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia (ok. 15 minut). Ze 100g suchego produktu otrzymujemy ok. 250g ugotowanego pęczaku.

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_peczak_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_peczak_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_peczak_cal.png

Pęczak używamy jako dodatek do dań. Zuzi bardzo smakuje więc na pewno się pojawi w czymś bardziej wymagającym.Puszcza oczko

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: kasza jęczmienna pęczak

Komentarze

  • Ernest czwartek, 16 czerwiec 2016

    "Kaszę płuczemy i zalewamy wrzątkiem (powinno być go dwa razy więcej niż kaszy)"
    Dwa razy więcej wagowo czy objętościowo?

  • Bożena Garbińska czwartek, 16 czerwiec 2016

    Dwa razy więcej objętościowo:)

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się