mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Kebaby z ryby

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4007
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kebabyzryby.pngKebaby z ryby i kaparów podaliśmy z opalanym bakłażanem i kiszoną cytryną. Dwa kebaby o łącznej wadze 85g mają 1,3 wymiennika, w tym 0,6 WW i 0,7 WBT. Przepis za JEROZOLIMA Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami. 100g ma 112 kcal.

Składniki na 4 porcje:

• 400g filetu z białej ryby (u mnie dorsz)

50g bułki tartej

1/2 jajka

20g kaparów, posiekanych

20g koperku, posiekanego

• 2 dymki (10g)

skórka otarta z 1 cytryny

• 1 łyżka soku z cytryny

3/4 łyżeczki mielonego kuminu

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu

 

Pokrój rybę na plasterki o grubości zaledwie kilku milimetrów, a następnie posiekaj je w bardzo drobną kostkę i przełóż do średniej wielkości miski. Dodaj pozostałe składniki kebabów i dobrze wymieszaj. Mokrymi rękami uformuj z masy placuszki lub paluchy, każdy o wadze ok. 45 g. Ułóż na talerz, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Wlej niewielką ilość oleju na patelnię, żeby pokryła dno milimetrową warstwą. Smaż kebaby partiami na średnim ogniu po 4-6 minut, przewracając, aż zrumienią się równomiernie i usmażą w środku.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_kebabyzryby_ww.png

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_kebabyzryby_tab.png

 

Kaloryczność w 100g potrawy

 b2ap3_thumbnail_kebabyzryby_cal.png

 

Jeżeli chcesz podać kebaby z bakłażanem to przygotuj:

• 2 średniej wielkości bakłażany (750 g),

• 2 łyżki greckiego jogurtu,

1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

olej słonecznikowy do smażenia, ok. 2 łyżek,

sól himalajską,

czarny pieprz

Jeżeli masz kuchenkę gazową, wyłóż jej powierzchnię folią aluminiową dla ochrony, zostawiając na wierzchu tylko palniki. Umieść bakłażany na osobnych palnikach i opalaj 15-18 minut, aż skórka będzie spalona i zacznie się łuszczyć, a miąższ stanie się miękki. Od czasu do czasu obracaj je, używając metalowych szczypiec. Możesz też ponakłuwać bakłażany w kilku miejscach nożem na głębokość kilku centymetrów, ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grillowania (na najwyższą moc) na jakąś godzinę. Co 20 minut obracaj bakłażany i nie przerywaj pieczenia, nawet jeśli popękają. Zdejmij bakłażany z ognia i odstaw na chwilę na bok. Kiedy ostygną wystarczająco, rozetnij skórę każdego z nich i wyskrob miękki miąższ, dzieląc go rękami na długie, cienkie paski. Wyrzuć skórę. Przełóż miąższ bakłażana na sitko na jakąś godzinę albo nawet dłużej, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Kiedy miąższ będzie już dobrze odsączony, grubo go posiekaj i przełóż do miski. Dodaj jogurt, czosnek, pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu. Gotowe. Porcja tak przygotowanego bakłażana o wadze 65 g ma 0,5 wymiennika, w tym 0,4 WW i 0,1 WBT.

Do bakłażanów można dodać 4 łyżeczki kiszonej cytryny.

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 18 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się