mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Klopsy z łososia i batatów

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4546
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_klopsyzlososiaibatatow2.png
Klopsy z łososia i batatów są bardzo smaczne. Jeden klops o wadze ok. 45g ma 1,2 wymiennika, w tym 0,5 WW i 0,7 WBT. Przepis za KWESTIĄ SMAKU. 100g ma 203 kcal.

Składniki na 3-4 porcje:

• 150 g batatów

• 350 g łososia (waga bez skóry)

• 200 g ugotowanej kaszy jaglanej

• 18 g oliwy z oliwek

• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

• 1 jajko

• starta skórka z limonki



Obranego batata pokrój w małą kosteczkę i podsmaż na suchej patelni do miękkości (przez ok. 15 minut) co chwilę mieszając i podlewając kilkoma łyżkami wody. Ostudź. Łososia oczyścić ze skóry, opłucz, osusz i sprawdzić czy nie ma ości, pokrój w kostkę. Ugotowaną kaszę włóż do pojemnika rozdrabniacza (malaksera) i zmiksuj. Dodaj łososia, bataty, oliwę, natkę pietruszki i szczypiorek. Dopraw solą, pieprzem, imbirem i wszystko rozdrobnij na niewielkie kawałeczki (na małych obrotach, masa ma być niejednorodna). Dodaj jajko, połącz z masą i uformuj klopsy, każdy o wadze 45 g. Obtoczyć w dłoniach w wodzie i ułóż na nagrzanej patelni. Smaż na umiarkowanym ogniu przez ok. 4 minuty, następnie ostrożnie przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 3 minuty. Można dodatkowo doprawić sokiem z limonki.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_klopsyzlososiaibatatow_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_klopsyzlososiaibatatow_tab.png

 

Kaloryczność w 100g potrawy

 b2ap3_thumbnail_klopsyzlososiaibatatow_cal.png

 

 

 

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: bataty bezglutenowe

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 18 styczeń 2018

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (283)
desery (98)
zupy (19)
przekąski (16)
do chleba (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się