mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Kluseczki z soczewicą i suszonymi pomidorami

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 6451
  • 3 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kluseczizsocewica_n2.png

Inspiracją był przepis z blogu SMAKOTERAPIA, który został przeze mnie dokładnie przeważony i przeliczony, żeby można było ustalić liczbę wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych. Jedna kluseczka ma ok. 1,6 WW i 0,1 WBT.

Składniki:

• 600g ugotowanych ziemniaków

• 200g skrobi ziemniaczanej

• 80g czerwonej soczewicy (suchego produktu)

• 40g suszonych pomidorów (nie w zalewie)

• 70g cebuli

• 18g (2 łyżki) oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia (lub oleju z pestek winogron)

• sól morska lub himalajska

papryka wędzona

• pieprz

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie ze skrobią ziemniaczaną.

Soczewicę wypłukać. Na jedną część soczewicy przygotować 3 części wody (na 80g - 300 ml). Gotować pod przykryciem, na małym ogniu z solą morską przez 35 minut. Cebulę skroić na drobne kawałki podsmażyć na oliwie z oliwek. Pomidory pokroić bardzo drobno i dodać do cebuli. Dołożyć ugotowaną soczewicę, doprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem. Farsz powinien być odparowany z wody.

Ciasto porcjujemy na 40 g kawałki, z których lepimy kulki, następnie rozpłaszczamy na dłoni na grubość ok. 0,5 cm, nakładamy 15 g porcje farszu i sklejamy boki a następnie formujemy kulki. Kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy w dużej ilości lekko osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze 3 minuty na bardzo wolnym ogniu i od razu podajemy.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_kluseczkizsoczewica_ww_20140103-163331_1.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_kluseczkizsoczewica_tab_20140103-163642_1.png

 

Kaloryczność produktu w 100g

b2ap3_thumbnail_kluseczkizsoczewica_cal_20140103-163315_1.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • r poniedziałek, 18 luty 2013

    Zastanawia mnie , czemu używa Pai oliwy z drugiego tłoczenia ?

  • Bożena Garbińska środa, 20 luty 2013

    Z uwagi na wyższą temperaturę dymienia od oliwy z oliwek extra vergine, która dodatkowo ma zbyt zdecydowany smak i traci to co w niej cenne. Można ją oczywiście zastąpić innymi tłuszczami.

  • Agnieszka czwartek, 21 luty 2013

    super;) wyglądają smacznie, na weekend będę próbować

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 20 sierpień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (70)
podróże (32)
kuchnia (269)
desery (85)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się