mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Kluseczki z ziemniaków i ricotty

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5330
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kluseczki-z-ziemniakw-i-ricotty.png

Porcja kluseczek o wadze 160g ma 4 wymiennika w tym 3,2 WW i 0,8 WBT. Za proporcje dziękujemy cioci Agnieszce. Kluseczki rozpływają się po prostu w ustach. No nie można im się oprzeć :-)

Składniki:

• 500g ziemniaków (waga po ugotowaniu i obraniu)

• 170g ricotty

• 100g mąki orkiszowej

• 30g skrobi ziemniaczanej

1 jajko

• sól (najlepiej himalajska)

pieprz

 

Ziemniaki ugotować w łupinkach do miękkości - ok. 40 minut. Jeszcze gorące obrać i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia. Dodać ricottę i jajko. Doprawić solą i pieprzem. Składniki połączyć. Wysypać mąki na stolnicę i dodać masę ziemniaczaną. Szybko zagnieść, aż ciasto będzie jednolite. Kulę ciasta dzielić na porcje. Podsypać mąką i rękami rolować wałeczki o średnicy 2 cm. Kroić w poprzek. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody, po wypłynięciu ok. 1 minuty. Można podawać z masełkiem szałwiowym. Obliczenia wymienników dotyczą samych kluseczek.

 

Tabela wymienników

b2ap3_thumbnail_gnocci_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_gnocci_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_gnocci_cal.png

Oceń ten wpis:
Oznaczone w: ricotta ziemniaki

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość czwartek, 23 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się