mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Kurczak z fenkułem i ciecierzycą

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 991
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_kurczakzfenkulem.pngUda kurczaka z fenkułem i ciecierzycą w sosie z bulionu i śmietany są przepyszne. Porcja o wadze 250 g ma 4,5 wymiennika, w tym 0,9 WW i 3,6 WBT. 100g dania ma 157 kcal. Można podawać z kaszami, ryżem, komosą lub bagietką, którą można zamoczyć w przepysznym sosie.

Składniki na 4-6 porcje:

• 900 g (8 ud) z kurczaka (tylko górna część)

• 300 g fenkułu, pokrojonego

• 250 g ciecierzycy ugotowanej (np. ze słoika)

• 41 łyżka oleju z pestek winogron

• 250 g bulionu

• 250 g śmietany 30%

• 20 g dukkah (gotowego lub zrobionego wg tego przepisu Dukkah

• 1 łyżeczka wędzonej papryki

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

• świeże oregano

Piekarnik nagrzej do 250°C. Włóż fenkuł, ciecierzycę, paprykę, sól i pierz do dużego rondla. Dodaj bulion i śmietaną i wymieszaj. Udka kurczaka obtocz oliwą i posyp solą i pieprzem. Połóż je na górze składników, które są w rondlu. Piecz przez 20 minut lub do czasu, gdy kurczak będzie złocisty i upieczony w środki. Posyp listkami oregano i dukkah.

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_kurczakzfenkulem_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_kurczakzfenkulem_tab3.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_kurczakzfenkulem_cal.png

Inspiracja: Donna Hay

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się