mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Latkes

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 3807
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_latkes.pngPorcja placków o wadze 90g ma 3,6 wymiennika w tym, 1,9 WW i 1,7 WBT. Przepis za JEROZOLIMA Yotam Ottolenghi, Sami Tamimi. Nie można się od nich oderwać.

Składniki:

• 350 g ziemniaków obranych i grubo startych,

250 g korzeni pasternaku obranych i grubo startych,

25 g mąki kukurydzianej,

3 białka jaja kurzego,

80 g masła

110 g oleju słonecznikowego,

sól i świeżo zmielony czarny pieprz,

kwaśna śmietana do podania.

 

Ziemniaki odciśnij w durszlaku z nadmiaru wody i rozłóż na papierowym ręczniku do całkowitego osuszenia. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, pasternak, białka z jajek, mąkę kukurydzianą, 1/2 łyżeczki soli i mnóstwo czarnego pieprzu. Na dużej patelni podgrzej na średnim ogniu połowę masła z połową oleju. Rękami nabieraj masę, za każdym razem objętość około 2 łyżek, ugniataj, żeby usunąć resztki wody, i formuj cienkie placuszki, mniej więcej o grubości 1 cm i średnicy 8 cm. Ostrożnie ułóż na patelni tyle latkes, ile się zmieści, dociskając je łyżką do dna. Smaż na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Latkes powinny być mocno zrumienione. Zdejmij usmażone placuszki z patelni i odłóż na papierowy ręcznik. Smaż kolejne porcje, dodając masła i oleju w razie potrzeb. Podawaj od razu z dodatkiem kwaśnej śmietany. 

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_latkes_ww_20150615-215239_1.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_latkes_tab_20150615-215240_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_latkes_cal_20150615-215238_1.png

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
przystawki (15)
do chleba (15)
przekąski (15)
ludzie (3)

Zaloguj się