mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Lemon curd

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1444
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_lemoncurd.pngKrem cytrynowy lemon curd może być dodatkiem do deserów, ciast, naleśników, bez - jedna porcja o wadze 17 g ma 1,0 wymiennik, w tym 0,6 WW i 0,4 WBT. 100 g ma 383 kcal.

Składniki:

• 2 żółtka

• 2 jajka

• 100 ml soku z cytryny

• 110 g cukru

• 80 g masła

Cytryny wyszoruj szczoteczką, wyparz i otrzyj skórkę. W niedużym garnuszku roztrzep jajka, żółtka i cukier, sok i skórkę z cytryny, do połączenia. Postaw na kuchence, podgrzewaj na średniej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze) przez 2 minuty lub do rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień do małego i dodawaj masło w 3 częściach, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się masła. Kontynuuj gotowanie, mieszając przez 4-6 minut, lub do czasu aż krem zgęstnieje. Jeśli w kremie pojawią się grudki, przetrzyj go przez sitko. Gotowy krem przelej do wyparzonego słoiczka, zamknij. Możesz go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_lemoncurd_ww.png

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_lemoncurd_tab.png
 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_lemoncurd_cal.png

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 20 sierpień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (70)
podróże (32)
kuchnia (269)
desery (85)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (2)
Blog (1)

Zaloguj się