mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Magdalenki lawendowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 4240
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_lawendowemagdalenki.pngMagdalenki lawendowe - posmakują nawet tym, którzy pasjonatami lawendy nie są. Jedno ciasteczko o wadze ok. 34g ma 2,5 wymiennika, w tym 1,8 WW i 0,7 WBT. 100g ma ok. 409 kcal. Przepis za DONNĄ HAY.

Składniki na 12 magdalenek:

150 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 55 g cukru pudru

2 jajka

80 g masła

1 łyżka miodu (ja dałam lawendowy)

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy


Cukier lawendowy

• 30 g cukru pudru

1/2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

 

Piekarnik nagrzać do 180° C. Żeby zrobić cukier lawendowy, przełóż cukier i lawendę do miseczki i rozetrzyj w palcach, żeby wymieszać. Przykryj i odstaw, cukier przejdzie zapachem lawendy.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej. Masło rozpuść. Wsyp do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, lawendę, jajka, masło, miód i wanilię i mieszaj aż masa będzie gładka. Nakładaj ciasto do formy na magdalenki, lekko posmarowanej masłem. Piecz ok. 10 minut lub do czasu kiedy urosną i będą złociste. Wyciągnij je z formy, posyp cukrem lawendowym i odstaw do ostygnięcia.

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_magdalenkilawendowe_ww_20160124-200033_1.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_magdalenkilawendowe_tab_20160124-195801_1.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_magdalenkilawendowe_cal_20160124-200712_1.png 

 

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość niedziela, 22 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się