mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Makaron z cukinią i szparagami

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5101
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_makaronzcukiniaiszparagami.png

Makaron z cukinią i szparagami - porcja o wadze 180g ma 4,7 wymiennika, w tym 3,4 WW i 1,3 WBT. Prawdziwy powiew świeżości...mniam. Przepis zaczerpnięty z Kwestii Smaku.


Składniki:

• 200g makaronu orkiszowego

• 200g cukinii

• 100g zielonych szparagów (waga po odłamaniu zdrewniałych części)

• 50g cebuli

• 15g masła

• 15g oliwy z oliwek

Sos:

• szczypta szafranu

• 30g mleka ryżowego

• 2 żółtka

• szczypta soli

• 1/4 szklanki wody z makaronu

• 45g mascarpone

• cytryna do skropienia

• świeży tymianek do posypania


Szafran włożyć do szklanki, zalać mlekiem, dodać żółtka, sól i wymieszać. Cukinię i szparagi opłukać. Cukinię pokroić na plasterki. Odłamać zdrewniałe końce  szparagów, pozostałe zielone łodygi pokroić na plasterki, główki przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przygotować listki tymianku. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać makaron i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu. W międzyczasie na maśle zeszklić cebulę na małym ogniu bez rumienienia (około 5-6 minut), następnie dodać cukinię i oliwę, doprawić solą i dalej dusić na umiarkowanym ogniu przez kolejne 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do szklanki z szafranem dodać gorącą wodę z makaronu, mascarpone i wszystko wymieszać. Na patelnię z cukinią dodać szparagi i smażyć wszystko przez około 3 minuty. Pod koniec dodać połowę tymianku. Odstawić patelnię z ognia, włożyć gorący makaron i wlać sos, wymieszać (sos powinien się zagęścić). Od razu podawać posypując resztą tymianku i skrapiając cytryną.

 

Tabela wymienników:

b2ap3_thumbnail_makaronzcukinia_ww.png

 

Tabela produktu:

 b2ap3_thumbnail_makaronzcukinia_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu:

b2ap3_thumbnail_makaronzcukinia_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 22 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się