mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Makaronowe muszle z batatami, ricottą, szpinakiem i gorgonzolą

Dodane przez w w dania główne
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1871
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_muszlezbatatami.pngDla wegetarian i nie tylko. Porcja makaronowych muszli z nadzieniem z batatów, ricotty i szpinaku o wadze 200 g ma 5,7 wymiennika, w tym 3,7 WW i 2,0 WBT. 100 g ma 175 kcal.

Składniki na 4-6 porcji:

• 250 g makaronu conchiglioni

• 150 g sera ricotta

• 400 g upieczonych batatów

• 250 g szpinaku

200 g śmietany 30%

100 g gorgonzoli

20 g parmezanu

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1 kg soli drobnej

 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze rozłóż sól i połóż na nią bataty. Piecz przez 1 godzinę lub do czasu aż będą miękkie. Odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój bataty na pół i przełóż łyżką miąższ do miski. Dopraw solą i pieprzem. W czasie kiedy bataty będą się piekły zblanszuj szpinak i drobno go pokrój. Bataty rozdrobnij widelcem, dodaj ricottę i szpinak. Dobrze wymieszaj.  Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Wysusz je a następnie napełnij przygotowany nadzieniem. Ułóż je w dużej patelni, polej śmietaną i posyp pokruszoną gorgonzolą. Piecz przez 15 minut lub do czasu gdy będą złote i bulgoczące. Podawaj posypane parmezanem. Smacznego :-)

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_muszlezbatatami_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_muszlezbatatami_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_muszlezbatatami_cal.png

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 17 październik 2017

Instagram

Kategorie

nauka (101)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (273)
desery (89)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się