mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Malinowy tort bezowy

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 1785
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_tortbezowy.pngRozpływa się w ustach. Jedna porcja o wadze 90 g ma 4 wymienniki, w tym 2,7 WW i 1,3 WBT. 100g ma 267 kcal.

Składniki na 3 blaty bezowe:

• 240 g białek

• 300 g cukru

• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

• 1 łyżeczka octu winnego

• odrobina (zaledwie na czubku łyżeczki) różowego barwnika w żelu/paście (użyłam Wiltona, kolor 'pink')

 

Składniki na masę:

• 400 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej

• 50 g mascarpone

• 300 g świeżych malin

• ziarenka z 1 laski wanilii

• odrobina tagatozy do smaku

 

Blaty bezowe możesz upiec wieczór wcześniej i przechowywać w piekarniku przez noc, niczym nie przykrywając. Tort najlepiej składać w całość w dniu podania. 

Trzy płaskie blachy wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nim 20 cm okręgi. Misę miksera odtłuść, np. sokiem z cytryny. Wlej do niej białka. Jak białka się nieco spienią zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce, robiąc przerwę po każdej ok 30 sekund. Dodaj barwnik i ubij. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię ziemniaczaną i ocet i połącz z pianą 2-3 ruchami miksera. Masę bezową rozdziel równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównaj. Piecz z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 70 minut w temperaturze 120ºC. Blaty bezowe wyrosną, popękają. Wystudź je w stygnącym, zamkniętym piekarniku. Blaty powinny być chrupiące z zewnątrz i delikatne, miękkie  i piankowe w środku.

Śmietanę kremówkę ubić z wanilią na sztywno.

Blaty bezowe przekładaj przygotowanym kremem i świeżymi malinami, zostawiając 1 porcję kremu i malin na wierzch. Przechowuj w lodówce.

Smacznego :-).

 

 

Tabela wymienników:

 b2ap3_thumbnail_tortbezowy_ww.png

Tabela produktu:

b2ap3_thumbnail_tortbezowy_tab.png
 

Kaloryczność w 100g produktu:

 b2ap3_thumbnail_tortbezowy_cal.png

Inspiracja: moje wypieki

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość środa, 20 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się