mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Mazurek orzechowy z bakaliami i bezą

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 2814
  • 0 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_mazurekorzechowy.pngMniaaaaam - mazurek orzechowy z bakaliami. Porcja o wadze 60 g ma 4,7 wymiennika w tym 3,2 WW i 1,5 WBT. 100g ma 470 kcal.

Składniki orzechowy spód:

• 170 g orzechów włoskich, zmielonych

• 170 g mąki orkiszowej

• 80 g cukru pudru

• szczypta soli

• 200 g masła, zimnego

• 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%

• 2 żółtka

Mąkę przesiej, dodaj zmielone orzechy i masło, posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć (możesz również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformuj kulę (ciasto będzie klejące, ale oprósz je mąką), owiń ją folią spożywczą, schłódź w lodówce przez 30 - 60 minut.

Formę o wymiarach lub 32 x 22 cm (dolne wymiary) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, następnie przenieś na blaszkę i wyrównaj. Lekko ponakłuwaj widelcem. Schłódź ponownie w lodówce przez 30 minut. Piecz w temperaturze 190ºC przez około 15 - 18 minut, na jasnozłoty kolor.

 

Beza:

• 4 białka

• szczypta soli

• 200 g drobnego cukru do wypieków

• 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieść białka i zacznij ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodaj sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna zacznij dodawać cukier - łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodaj przesianą skrobię i lekko wymieszaj szpatułką.

 

Nadzienie:

• 1 mały słoiczek powideł śliwkowych, 200 g (u mnie TARPA)

• 100 g suszonych fig, posiekanych

• otarta skórka z 1 pomarańczy

• 20 g orzechów włoskich, posiekanych

Podpieczony spód posmaruj powidłami śliwkowymi. Równą warstwą wysyp suszone posiekane figi i  orzechy włoskie. Posyp otartą skórką z pomarańczy. Przykryj ubitą bezą.

Piecz w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący. W razie konieczności przedłużyć pieczenie o kolejne 15 minut (nie ma obawy o ciasto orzechowe na spodzie, z nim się nic nie stanie, nie wysuszy się).

 

Tabela wymienników

 b2ap3_thumbnail_mazurekorzechowy_ww.png

 

Tabela produktu

 b2ap3_thumbnail_mazurekorzechowy_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

 b2ap3_thumbnail_mazurekorzechowy_cal.png

 

Inspiracja - Moje wypieki

 

 

 

 

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Umieść swój komentarz jako pierwszy!

Zostaw komentarz

Gość piątek, 24 listopad 2017

Instagram

Kategorie

nauka (102)
u nas (71)
podróże (36)
kuchnia (276)
desery (92)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się