mam cukier

  • Start
    Start Tutaj znajdziesz wszystkie wpisy dostępne na stronie.
  • Kategorie
    Kategorie Wyświetla listę kategorii tego bloga.
  • Tagi
    Tagi Wyświetla listę słów kluczowych, które zostały wykorzystane na blogu.
  • Archiwum
    Archiwum Zawiera listę wpisów, które zostały utworzone wcześniej.
  • Login
    Login Formularz logowania

Muffinki bananowo-daktylowe

Dodane przez w w desery
  • Rozmiar czcionki: Większa Mniejsza
  • Przeczytano: 5933
  • 2 komentarze
  • Subskrybuj zmiany
  • Drukuj

b2ap3_thumbnail_muffinkibanowodaktolowe.png

Muffinki bez glutenu i bez cukru a mimo to wystarczająco słodkie. Na podstawie przepisu z "Kuchni polskiej bez pszenicy". Jedna muffinka o wadze ok. 64g ma 3,4 wymiennika w tym 2,3WW i 1,1WBT.

Składniki na 8 sztuk o średnicy 6cm: 

• 140g banana dojrzałego

• 120g suszonych daktyli bez pestek

• 100g mąki gryczanej

• 80g miękkiego masła

• 2 jajka

• 1 łyżeczka pasty waniliowej

• 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

 

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź na sicie i przestudź. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i krótko zmiksuj, do uzyskania gładkiej masy. Napełnij ciastem muffinkowe foremki niemal do brzegu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20-22 minuty (do suchego patyczka). Wyjmij muffinki z piekarnika, odstaw na 5 minut, a następnie wyciągnij z foremek.  

 

Tabela wymienników b2ap3_thumbnail_mufinkibananowodaktylowe_ww.png

 

Tabela produktu

b2ap3_thumbnail_mufinkibananowodaktylowe_tab.png

 

Kaloryczność w 100g produktu

b2ap3_thumbnail_mufinkibananowodaktylowe_cal.png

Oceń ten wpis:

Komentarze

  • Ewa środa, 14 październik 2015

    Wypróbowałam ten przepis w zeszły tydzień, tylko zwiększyłam ilość składników ×2- wyszło nam 12 muffin z mojej formy na babeczki. Bardzo prosty przepis. W termomiksie zajęło mi to z 3 minuty, więcej czasu poświęcił synek na wlewanie ciasta w papilotki. Wyszły super, dla nas wyraźnie słodkie, ale od półtora roku świadomie zrezygnowaliśmy z cukru, wiec od jakiegoś czasu smak słodki odczuwamy intensywniej. Daktyle i banany dla nas słodza idealnie. Do tego mąka gryczana zamiast pszennej, dla nas przepis ideał, będziemy powtarzać. Cukier po dwóch sztukach u synka w pełnej kontroli. Żadnych niespodziewanych wybić. Dziękuję.

  • Bożena Garbińska środa, 14 październik 2015

    Bardzo się cieszę, że mufinki się sprawdziły :). Słodycz z bananów i daktyli wydaje mi się subtelniejsza od słodyczy z cukru.

Zostaw komentarz

Gość wtorek, 19 wrzesień 2017

Instagram

Kategorie

nauka (100)
u nas (71)
podróże (33)
kuchnia (270)
desery (86)
zupy (19)
do chleba (15)
przekąski (15)
przystawki (15)
ludzie (3)

Zaloguj się